Thursday, 4 August 2011

THE AMAZING BOOKS!


Assalamualaikum WBT.
Di hari keempat bulan ramadhan ni, aku nak share satu set buku yang sangat menarik untuk dijadikan bacaan..
Mungkin ada yang mengatakan ini adalah 'buku budak-budak' tapi
sebenarnya ianya sesuai untuk dijadikan bacaan oleh semua peringkat umur...

*************************************

Set Buku yang aku maksudkan ialah

The Messengers of Mercy Series : Prophet Muhammad S.A.W.



hasil tulisan 
Hajjah Ayesha Abdullah Scott

diterbitkan oleh
FUTURE TEXT PUBLICATIONS SDN.BHD.

dieedarkan oleh
MADRASAH SAYYIDINA RASOOL UR-RAHMAH

harga
12 Buah = RM 360

Ada 12 buah buku dalam siri ni iaitu :

1) Predictions

2) The Story of Abdul Muttalib

3)The Rediscovery of The Well of Zamzam

4) The Jewish Plot

5) Marriage and Mysteries

6) The Confinement of Aminah


7) The Birth of The Last Prophet

8) The Year of The Elephant

9) Milk Mother and Miracles

10) Return to Mecca

11) Great Losses

12) Bahira The Monk 

*************************************

Secara luarannya buku ni sekali pandang ala-ala buku 'bedtime stories'..
Kenapa?
Sebab buku ni tak tebal tapi besar dan menggunakan 'hard cover' 

Mula-mula ibu nak beli buku ni, aku macam tak menyokong sangat sebab dah terlampau banyak collection 'Sirah Nabi Muhammad SAW' kat rumah aku ni, dengan harganya yang mahal dan cara presentation buku ni seolah-olah memang untuk bacaan kanak-kanak..(yerla kat rumah aku mana ada budak-budak lagi..)
Tapi ibu berkeras jugak nak beli buku ni...

And now, aku terpaksa tarik balik kata-kata aku.
selepas aku baca buku ni..
Buku ni super duper AMAZING!

Mungkin ada yang rasa macam kalau dengar ceramah Maulidurrasul dan Israk Mikraj tu balik-balik penceramah cerita kisah yang sama je kan?.. Dari kecil sampai ke dewasa itulah cerita asas yang kita tahu tentang kelahiran nabi dan serba sedikit perjalanan hidup Rasulullah..

Tapi dalam buku-buku ni, ada banyak 'kisah' yang selama ni aku tak pernah tahu pun dan tidak ada dalam buku-buku sirah Nabi yang lain waima Ensiklopedia Sirah Rasulullah Sekalipun...

So, apa yang aku dapat simpulkan buku ini RINGKAS TETAPI PADAT!

Penggunaan Bahasa Inggeris dia pun tak ada lah yang advance bebeno sampai kena bukak kamus cari setiap perkataan...

Kepada parents yang suka membelikan buku 'bedtime stories' dari barat (Snow White, Cinderella, Robbin hood, etc) untuk anak-anak anda, apalah salahnya dapatkan siri ini. Tak rugi apa pun.. Sebab the whole family boleh baca dan menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan dengan Sirah Nabi Muhammad SAW.

kepada yang belum jadi parents pun nak beli lagilah bagus....Memang TAK ADA RUGINYA beli buku ni...

Wassalam.



p/s : InsyaAllah dalam bulan puasa ni aku akan review semua tajuk dalam siri ini kat sini.. :)

4 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah dik, puasa2 nie tak ada kerja, apa salahnya menambahkan ilmu... aku akan baca bila kau buat review nanti... hehe

~Aisy~

P@Nd@_LoVeR on 5 August 2011 at 23:47 said...

huhuhu~~ mcm ak ckpla 'InsyaAllah'...
x d mood la nk menconteng kt sini skrg...
huhuhu~~~~~~~~

+Aira+ on 26 April 2012 at 22:51 said...

:D I personally know Auntie Ayesha~ she lives in my town and her daughter is my best friend~
Other than Islamic books she also recently wrote fantasy novels that has a lot of moral values in it too!!

Boss on 21 January 2016 at 15:55 said...

@ Aira
Assalamualaikum, Aira.
I just happen to have interest in this series of book. Where can I see the book collections of Hajjah Ayesha?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting