Monday, 30 December 2013

Keep Calm.... Smile...


Assalamualaikum semua!!
Sempena minggu exam ni,
nak share beberapa 'Keep Calm' messages dengan anda-anda terutamanya
yang akan menduduki peperiksaan subjek STATISTICS.

p/s: Gambar sedut Google ok!










AND



Gud Luck juniors!!
Gud Luck seniors!!

dan semua pelajar final semester Bachelor in Science (Hons) (Statistics), UiTM Shah Alam


Gud Luck kawan-kawan!!
hehe~

Tuesday, 24 December 2013

Apa dah jadi??



Assalamualaikum!!
Tuan tanah kembali!!
Yeaaaaaaaaahhhhhhh!!

2013 hampir melabuhkan tirai..
Jadi moh le kita review balik azam-azam yang tersemat di hati di awal kemunculan tahun 2013....
Dah tercapai semua???

Bagi aku,
Alhamdulillah ada yang telah tercapai dengan jayanya..
Namun,
ada jugak yang terkandas di tengah jalan..
phewww...

Tak apalah.. Cuba lagi next year..

Overallnya, 'wishlist' kat sebelah ni,
daripada 4, 2 tiga per empat telah tercapai..
Tinggal 1 suku je lagi..

No new kitten for this year..
Sob..sob..sob...
Tak apalah, my dear Josh Santana tetap dihati... =)

Bersyukur sangat, perjalanan untuk menggenggam segulung ijazah tinggal sedikit je lagi..
Tapi...
Sedikit yang amat menyesakkkan..
huaaaa~~~ T_T
Report & presentation tak settle lagi..
huaaaaaaaaaaaa~~~~~~ T_T

Mana azam yang terkandas ditengah jalan tu,
kita renew la untuk 2014...
belum fully terkandas lagi..kita postpone je....
haha~

2013 memberi banyak kenangan pahit & manis...
Tapi pahit lagi banyak kot...
Lagi-lagi dalam ikatan persahabatan....
Tapi....
tahun ni behave sikit bab-bab love story ni..
Tak nakal macam 2012... heehe~~

p/s: En Ngkong, I'm a gud gurl kan tahun ni? hahaha~~

oh 2014 dah nak tiba!!
i'm going to 24!!!
Oh NOOOOOOO!!!!!!!

so,
2014 adalah tahun untuk bekerja!!
eh..silap...
tahun untuk mencari kerja dan seterusnya bekerja....
Tahun kumpul duit untuk kawen!
bhahahhahahah~~
Doakan aku dapat kerja ok.. =)

Selamat Tahun Baru 2014!!


Thursday, 19 December 2013

8th Anniversary


Assalamualaikum..
lamanya tak hupdate..
Bajet busy mengalahkan YB nak PRU...
hehhee~

Ok. Hari ni nak stori pasal 8th Anniversary Akak + Abang Joe...


4 Disember 2005 - 4 Disember 2013

8 tahun dah berlalu...
Teringat dulu siap nanges-nanges bila akak kahwin...
Siap mogok lapar tak nak brekpes bila tengok akak layan abang joe kat meja makan.
(rasa macam diabaikan..huaaa~~~ T_T)
Cam tak berapa nak redha je terima orang baru dalam family...

Tapi Alhamdulillah..
Lama-lama OK...
Tak pernah rasa 'hilang' akak...
Malah Allah anugerahkan seorang lagi abang yang boleh jadi tempat bermanja..
(Abang Joe, sila tacing dengan ayat adik ni!!)
dapat seorang Abang yang senang dibuli dan juga pembuli!!
hahaha~~~

Banyak perubahan yang dah berlaku...
Dulu ber-2, sekarang ber-5...


EH??
Mana lagi sorang??
jeng...jeng...jeng...
lagi sorang 'becoming'
hehehe~~

Alhamdulillah, ada rezeki lebih dapat la celebrate Anniversary Akak & Abang Joe.
Celebrate dengan steamboat & grill di 
Rebus-Rebus Steamboat & Grill, Padang Jawa, Shah Alam.. (Alam Avenue)


Sisa-sisa yang tinggal setelah 'dibaham' oleh 6 orang dewasa + 2 orang kanak-kanak.. hehe~


Overall OK la restoran ni..
Harga 27.90/head (Dewasa) & 13.90/head (Kanak-kanak 6-12 tahun)
Cuma tomyam agak cair (Sila bawak  perencah tomyam ADABI sendiri bagi memekatkannya.. hehehe~) dan kurang pilihan sayur+cendawan..

Tapi yang lain-lain, memang terbaeqqqqqq!!
Sup Ketam yang marbeles!!!
Pilihan seafood yang banyak!!!
Daging untuk grill terbaeqq!!
Mee goreng & Nasi goreng yang pedas!!
Ais krim yang yummieeeeee~~~~~

eh.. lari topik pulak..
Apa-apa pun,
SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN BUAT AKAK & ABG JOE
semoga hubungan kekal bahagia selamanya.. :-)


Friday, 29 November 2013

Wedding (23 November 2013)


************************************************
Assalamualaikum..
Salam Jumaat buat semua!!!!!
hari ni hari last aku intern..
Update terakhir menggunakan pc opis ni..
hehe~~
************************************************

Ok.. Nak share pasal wedding Kak Siti (Adik ipar akak aku...Merangkap adik bongsu Abang Joe...)
Nun jauh di Utara.. (Kedah)
23 November 2013

SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT KAK SITI & ABG JASNI


Jom usha pelamin..


Simple and nice. =)

Pengantin bersama 'Flower girls..'


Flower girl yang kecik tu (Iffah) dah merajuk sebab dah penat!

Pengantin with prngapit 'bidan terjun'




Pengapit ni tengah kena ketumbit...
Nasib baik ada spek yang boleh kaver.. hehehe
Btw, pengapit ni tak diberitau kena jadi pengapit sampai lah hari kejadian...
hahahhaa~~
dats y, pengantin tema kuning, pengapit pakai kaler hijau!

Yang speselnya..
tengok ni :


No cakes...
Tapi pulut kuning...
Hasil kreativiti Ibu..


Teringat pasal pulut kuning, pepagi majlis berkejar ke kedai bahan-bahan bakeri...
mencari cake board + 'tiang' putih tu..
heehe~~

Alhamdulillah semuanya dah selesai dengan jayanya..
Semoga pasangan ini dirahmati oleh Allah & hubungan berkekalan hingga ke syurga..
Amin....


p/s: Gambar pasangan pengantin, x ada la pulak dalam fonepad aku.. yerla.. bila pengantin lelaki dh smpi, i sbgi pengapit ni busy u olllzz..hehe


Monday, 18 November 2013

They are special...


********************************************************
Assalamualaikum...
'mencuri' masa lunch untuk merepek di blog lagi =)
Oh!
Hari ni nak share pasal 1 drama korea
yang best!!!
********************************************************

Tau apa itu Autism?
_________________________________________________________________________________
Autism berasal daripada perkataan  Greek iaitu autos yang membawa maksud diri sendiri dan isme yang bermaksud suatu aliran. Selain itu, autism ini juga merupakan keadaan yang menyebabkan kanak-kanak menumpukan perhatian dalam dunianya sendiri. Sebagai contoh, kanak-kanak Autism mempunyai imaginasi yang tinggi sehinggakan kanak-kanak tipikal tidak dapat memikirkannya. Hal ini menyebabkan mereka lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan orang lain.

            Selain itu, Autism adalah gangguan dalam perkembangan mental kanak-kanak menyebabkan mereka mengalami masalah pertuturan, komunikasi, interaksi sosial, pemikiran, perilaku emosi, pola bermain dan juga mempunyai tingkah laku luar biasa. Punca kepada masalah ini masih lagi tidak diketahui. Antara contoh tingkah laku yang luar biasa ialah tingkah laku yang berulang-ulang (repetitive behaviours) seperti menggoyangkan badan,  pukul tangan dan sebagainya. Kanak-kanak Autism mempunyai kebolehan mendengar dan melihat tetapi tidak mengikut norma-norma yang biasa kerana kadang kala mereka tidak faham apa yang dilihat dan apa yang didengar. Contohnya, sekiranya kita bertanya nama mereka, mereka tidak tahu apa itu nama dan tidak mengendahkan apa yang kita cakapkan.

_________________________________________________________________________________

Ingat cerita ni tak?


Cerita air tangan Aamir Khan..
Mengisahkan bagaimana seoorang guru mengajar kanak-kanak autism..
Cerita yang sangat best! sangat menyentuh hati...
Kalau belum tengok, sila la tengok ok.

tapi kali ni tak nak cerita pasal Taare Zameen Par ni..
Nak cerita pasal drama korea yang baru je habis ditayangkan...
iaitu

GOOD DOCTOR


Membawa tema yang hampir sama dengan Taare Zameen Par..
Mengetengahkan masalah Autism ini...
Tapi kali ni versi 'budak besar' pula..
Bagaimana seorang penghidap Autism cuba menempatkan diri sebagai seorang doktor dan bercita-cita untuk menjadi pakar bedah kanak-kanak.
Sangat best ok!
Sila la tengok..
Nak tengok kat mana?
boleh la gi layan cerita ni kat www.gooddrama.net

cerita-cerita sebegini banyak memberi info yang baik untuk kita..
Tak kira la apa pun kekurangan seseorang kanak-kanak tu, mereka pasti ada kelebihan yang tersendiri..
Macam Abang Cik kami yang ensem ni.. hehe~



sekian.........

**Gambar sedut google =)


Wednesday, 6 November 2013

SPM oh SPM


***********************************************
Assalamualaikum!!!
Salam November buat semua!
Nak tulis entry mengimbau kenangan..
ngeh3x~~~

Hai ni hari pertama pelajar-pelajar tingkatan 5 menduduki peperiksaan SPM.
wow! Mesti nebes kan?!
Semoga adik-adik semua dapat menjawab soalan dengan tenang dan akan mendapat keputusan seperti yang diharapkan...

Oleh itu, sajalah kan...
Nak mengimbau kenangan diri sendiri waktu ambil SPM 2007..

***********************************************

Aku ambil 13 paper..
Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Pendidikan Islam, Fizik, Kimia, Biologi, English for Science & Technology, Perinsip Akaun, Matematik Tambahan, Geografi dan Tasawwur Islam

Gila kental bila budak malas belajar + suka study last minute ambil sampai 13 paper..
Jawabnya, mana yang suka, itu je la yang pulun dan skor...
yang tak berapa nak suka? lalalala~~~ memang hai.hai... bye.bye..
hehe~

Paper paling penat menulis :
Bahasa Melayu 
(Bab2 tulis karangan... adeh...)

Paper paling tak nak jawab:
Sejarah
(toooooooooooooooooooo many.much.facts!..huhu)

Paper paling cool
Matematik

Paper paling tak ada perasaan
Bahasa Inggeris
(tak tau nak rasa apa.. Bila time periksa kat sekolah selalu dapat A.. Tapi bila time exam besar TAK PERNAH dapat A! sekian!)

Paper paling over confident:
Perinsip Akaun

Paper paling sempoi:
Geografi 
(sebab 11 orang je yang ambil dalam 1 sekolah tu.... hehehe)

Paper paling malang:
Biology
(Kalkeleter hilang sebelum masuk exam!!!!!!!!!! kira manually guna otak! mana nak cekau nya dalam otak bila ada 'square root'??... result paper ni yg rasa nk sembunyikan.. hahaha)

 Paper paling seram:
Matematik Tambahan
(Sebelum exam memg yakin boleh... Sedang exam...........errr...errr....) 

Paper paling malas nak jawab:
English for Science & Technology

Paper paling 'Miracle'
Fizik
(Tak pernah faham fizik... jawab soalan objektif main tekan2 kalkeleter, tambah tolak darab bahagi nombor2 yang ada dalam soalan, kalau kena dengan pilihan jawapan, itulah yang aku bulat... 90% hentam! tapi..result sangat luar jangkaan!!!)

Paper paling relaks
Pendidikan Islam & Tasawwur Islam

Paper atas pagar
Chemistry
(Sekejap paham..sekejap tak paham... Dari A1 ke G pernah dapat... huhuhu result pun suam2 kuku je...hoho)

Itulah kenangan...
Kenangan 6 tahun lepas...

Ini cerita dolu-dolu...
Cerita
Budak nakal yang suka study last minute....
Budak nakal yang suka langgar peraturan sekolah...
Budak nakal yang degil.....
Budak nakal yang banyak mulut dalam kelas....
Budak nakal yang suka lari-lari kejar bihun sup kat kantin....
Budak nakal yang suka ponteng prep....
Budak nakal yang suka ponteng kelas EST.... hoho~~



Zaman sekolah yang tak akan dilupakan...
Walaupun selalu dilabel 'Kelas bermasalah'
tapi KAMI GEMBIRA BERSAMA.
4 & 5 Neptune, TIGS
(2006-2007)

#throwback 

Tuesday, 29 October 2013

When it comes to R.E.L.A.T.I.O.N.S.H.I.P....

*********************************************************************************
Morning everyone!!!
ooopss!
Assalamualaikum.
Nak cerita pasal hari Sabtu lepas lagi...

Kami telah diberi 'ceramah' or bahasa sedap sikit 'talk' daripada consultant dari CoolMumSuperDad Academy,
so, hari ni nak share sikit apa yang kami dapat
dan apa kesimpulan yang aku nak buat...
Kesimpulan pasal apa??
Baca tajuk!
hehe
*********************************************************************************

Jom tengok benda alah ni :

source : google

Kat atas ni menerangkan secara ringkas generation-generation yang ada..
Seperti yang sedia maklum ramai gang-gang seangkatan akan berada di Generation Y.

Kenapa Y?
Sebab ini generasi yang banyak bertanya why..why..and why...
dats why la namanya Generation Y!

Ok..

pada aku memanglah setiap generation akan ada cara hidup dan pemikiran yang tersendiri..
Berubah dari zaman ke zaman...
Depends on persekitaran kita dilahirkan, dibesarkan, dan didikan yang diterima...
Depends on kemajuan dan teknologi yang berkembang...
dan sebagainya...

Tapi...
bagi aku...

When it comes to RELATIONSHIP and MARRIAGE,
I got the same thought with the Veterans and Baby Boomers..

Tak kisah lah apa pun..
semaju mana pun pemikiran kita..
secanggih mana pun teknologi yang ada..
Tapi tak salahkan kalau kita ada pandangan dan pegangan 'kolot'
dalam hal ini...

Sejauh mana pun kita saling menyayangi,
sebanyak mana pun lafaz cinta yang terungkap,
Ia tetap tidak bermakna selagi 
No restu & No akad.



Monday, 28 October 2013

Rezeki Oktober...

******************************************
Assalamualaikum!!
Tak jawab dosa....
Jawab..jawab...
hehehe~~
******************************************

Alhamdulillah..
Rezeki di bulan Oktober ini...


Terima kasih di atas penghargaan (sijil + $$$) yang diberi..

26-10-2013 (Sabtu)
telah berlangsungnya Majlis Penutup Minggu Matematik 2013 di Dewan Al-Ghazali, FSKM, UiTM Shah Alam.


Terima kasih pihak penganjur diatas undangan dan penghargaan yang diberi kepada kami... 



4 orang wakil dari CS221...

with Aida Aziz a.k.a Gonzoles

with wani omar a.k.a wani tudung labuh

**Sila abaikan senyuman plastik aku itu! hahaha

Walaupun sedang berintern, undangan makan jangan ditolak! haha~~ waiting 4 another makan free minggu hadapan..


Pesanan tuan tanah: 
Sebagai student yang dah membayar YURAN kepada UiTM, sangatlah RUGI kalau tak turut serta event anjuran fakulti/kelab... 
Time ni la nak merasa apa yang kita bayo...
Ingat tu! pleassseee la join activities yang dianjurkan.. Kalau tak sia-sia je korang bayar yuran tu oiiii....




Monday, 21 October 2013

Surprise!!

*************************************
Hilangkan mengantuk di waktu lunch....
Malas nak gi makan, so merapu la depan pc..
hehehe~~
*************************************

Satu benda yang aku sangat suka buat dari dulu
ialah 'menyeperaiskan' orang..
Lagi-lagi time birthday insan-insan yang dekat dengan aku...
Cik Senah... Cik Teyka... and beberapa orang lagi yang rasanya tak perlu kot aku sebutkan lagi....

Surprise party for Cik Senah.

p/s: Cik teyka punya gamba cupcake comel tak ada la pulak..sob3x... 

Aku suka buat plan untuk benda-benda macam ni..
Kena buat senyap-senyap..
Plan berminggu-minggu.....
Kena berlakon la...
Buat-buat merajuk la....
Then paling menggelabah bila apa yang diplan tak berjalan seperti yang dirancang!!

ahahaha~~
Best okay!!!

Sebenarnya ada seorang insan yang memang aku sentiasa
menyediakan 'surprise' setiap kali birthday dia....
Tiap-tiap tahun aku mesti akan fikirkan sesuatu yang unik untuk dia..
Macam-macam aku pernah buat...
Datang kejutkan dia tengah-tengah malam dengan cake....
Simple birthday celebration untuk dia....
n so on....
Taktik paling biasa aku buat,
aku akan merajuk / pura-pura tak bertegur dengan dia untuk beberapa hari...
Biar dia susah hati, then aku akhirinya dengan surprise untuk dia...
Mungkin sebab terlampau sayang dan rapat dengan dia
membuatkan aku sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati dan meraikan dia....

Tapi tu dulu...
DULU
D.A.H.U.L.U.

Hanya tinggal kenangan...

Eh... Cita sedih pulak tetiba!
ahahaha!!

Hari ni tergerak nak tulis pasal benda ni sebab aku
rasa cam dah lama tak celebrate/surprisekan mereka-mereka yang dekat dengan aku..
Rasanya sejak masuk degree ni, tak ada dah nak celebrate birthday cik nai..cik teyka...
hmmmmmmmmmm......
Sorry my dear sekalian.....
Tak pernah lupakan korang...
Tapi....
Pepaham jela.....
I kan busy mengalahkan PM waktu tu...
ahahhahahha~~~~~

Semoga satu hari nanti aku diberi kesempatan untuk meraikan korang lagi... =D

Terlampau rindu nak buat macam ni lagi kat korang!!!!! 





Sunday, 20 October 2013

New Members...


Assalamualaikum semua!!
Salam hari Ahad.. =D

Ok. Hari ni nak memperkenalkan new members in our family..
'new' tak 'new' sangat la...
Dah dekat sebulan jugak la.....
Hari ni baru berkesempatan nak hupdate pasal diorang ni..

Taraaaaa!!!!!!!!!!!....


New hamsters in da house!!!
sorang boboi... sorang gugurl...
Yang boboi namanya Ronald Weasley a.ka. Ron..
yang gugurl pulak nama dia Sheena.. (Patutnya kena letak Hermoine kan??...Baru sesuai..hehe)

Dua budak kat atas ni mengada teramat..
Time orang tak ada dua-dua membuta...
Time orang ada kat dapur, mula la tunjuk aksi...
menyampah!
haha~~
So, terhibur hati tengok budak 2 orang ni..
Balik dari Bangi je, mesti cari diorang kat dapur, then kacau..
hehe~~

p/s: Sesiapa nak try bela hamsters, gi cari kat THE PET FAMILY.. murah OK! 2 ekor hamster + cage (complete with wheel, bekas makan & minum) + makanan + habuk kayu tu baru RM56! Berbaloi-baloi-baloi!

Tapi..
as the cat lover...
Aku tetap suka nak peluk+cium+main dengan kucing!!


ni kucing yang aku usha dekat petshop (Wellpets Centre)
Sangat jinak + manja ok!!
Umur baru 4 bulan.. 

Ikut rasa hati macam nak beli je....
Tapi siapa yang nak jaga....
dengan aku yang tak menentu duduknya..
Sekejap Bangi sekajap Klang....
huhuhuhu~~

Kalau bawak balik kampung, nanti boipren aku tu merajuk...

my boipren aka Josh Santana
hmmmmmmmmmmmmmmmm....
Jawabnya, kena tunggu duduk rumah sendiri la baru boleh bela kucing....
Sabar..Sabar...
Sekarang, bila rasa nak main dengan kucing je, pergi kat Wellpets Center..
Pet shop ni best!!
Boleh melepak-lepak main kucing kat sini.. hehehe~~
Ok la kan.. untuk lepas gian pegang kucing.. :-)



pssstt..pssst...
Aku ada satu impian tau...
Aku nak SEKOR kucing kat dulang hantaran kawen t!! 


Tuesday, 15 October 2013

Hari Tua Mereka..


Salam Aidiladha buat semua!! 
Semakin jarang aku mengupdate blog ni...
Patutla ramai blogger-blogger mula 'slow' bila dah start kerja..
Baru aku tau camna...
Walaupun tak ada la busy kerja sampai tak ada masa langsung...
Tapiiiiiiiiiii..............
Mood untuk merepek kat blog memang susah le nak jumpa.
hehe~~

Hari ni, sempena Aidiladha ni entah kenapa terajin pula nak menghapdet blog yang bersawang ni..

***********************************
Setiap tahun bulan Oktober adalah bulan aku paling 'pokai'..
Ramai betul la yang sambut birthday bulan ni..
Haissshhh...
Nasib baik tahun ni dah kurang sorang. EH!
ooopppsss..
Termasuk isu sensitip pulak.
hehe~

So, apa-apa pun entry ni nak wish 
untuk semua kawan-kawan + family yang menyambut Ulang tahun kelahiran pada bulan Oktober ini....

Terutamanya buat:
Cik senah.... Moksu (Aku terlupa wishhh...huhuhu).... Abang Joe.....
(eeerrrrrr..sapa lagi erk???......)

Nak claim hadiah??
Sila isi borang yer..
hehehhe~~








P/s: Gamba sedut google



Thursday, 3 October 2013

Jualan Gudang Karangkraf


Jualan Gudang Karangkraf kembali!!!!!
Dari 4 hingga 6 Oktober.
Jom serang ramai-ramai!!!!!

sumber : FB Kumpulan Media Krangkraf




p/s : Kenapa rasa cam ada kenangan yang ingin dilupakan? hmmmm.... 

Sunday, 22 September 2013

New Life as an INTERN


Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Hai uooolllllzzz! (bajet diva tetiba..)
Lamanya tak merepek dan merapu kat blog ni..
Busy la kekononnya..
Almaklumlah.. Dah masuk dunia pekerjaan katanya.. aha!

Alhamdulillah. perjuangan mengejar segulung Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) (Statistik) sudah sampai ke fasa terakhir.
Semester 7 : Latihan Industri (LI) @ Internship..

So far dah 2 minggu berlalu.. Bergelar seorang intern..
aku buat LI di Merdeka Center for Opinion Research, Bandar Baru Bangi (BBB).
Kerja Isnin-Jumaat 9.00pagi hingga 5.30 petang.
Setakat ni memang best and puas hati keja kat sini.
Yerla kan.. kita guna 99% apa yang kita belajar dalam class.
ooohhh... I love Statistics soooo much!!!
Tak menyesal buat pilihan untuk LI kat sini, bila sentiasa bekerja dikelilingi data and statistics!!
Banyak juga ilmu baru yang aku belajar..
Yerlakan.. Selama ni belajar theory.. Tapi bila masuk ke dunia pekerjaan, tak semua theory tu mampu kita jalankan.
And sometimes, aku rasa selama ni hidup terikat dengan theory, padahal ada benda-benda simple yang boleh kita lakukan yang hasilnya lebih cepat tanpa perlu 'ikat' diri dengan fix procedures.. 
(membebel banyak pulak aku ni.... adeh...)

Ok. Cukup dah cerita pasal tempat kerja.
Ni cerita rumah pulak.
Sebelum ni, aku dah berkira-kira untuk berulang dari Port Klang ke BBB setiap hari..
Sebab aku rasa tak jauh mana pun..
Perjalanan mengambil masa dalam 40-45 minit...
Pagi and petang tak jam mana pun..
Kiranya kalau jam pun paling lama pun perjalanan ialah 1 jam.. 
Duit minyak pergi n balik dalam RM10...
So kalau seminggu duit minyak ialah RM50.
Kira Okay la kan... tahap mampu lagi la..
Tapi malangnya Ibu tak bagi aku berulang...
Ibu risau aku drive jauh-jauh setiap hari..huhuhuhu~~
Jadinya terpaksalah aku dok menyewa...

Sebab dok menyewa ni lah, aku rasakan dunia aku tak best hari-hari..
homesick je kejanya...
Hari-hari kalau boleh nak cari alasan balik Klang..
Tetinggal buku la... Rumah blackout la... macam-macam la alasan aku.. hehe~~
Bila pikir-pikir balik memang membazir je duit sewa rumah tu.. 
yerlakan seminggu berapa malam je la yang aku tidur rumah sewa..
Rasanya setakat ni paling banyak pun 3 malam je dalam seminggu aku tidur rumah sewa..
Rugi kan??Kan??Kan??

Walaupun bilik yang aku sewa ni tersangat ok (fully furnished+wifi+aircond)

tetap gak rindu bilik and katil ni

huhuhuhuhu~~~

hmmmmmmmmmmmm....
Apa kes la aku jadi macam ni erk??
Tula... Dulu memang dah bese berjauhan dengan keluarga.. Tapi....
Bila tetiba dapat dok rumah, berulang setiap hari pergi U, balik makanan dah tersedia, baju ada yang tolong basuhkan n so on.. MEMANG MENGADA-NGADA la jadinya!!!
tu yang tak mau dok jauh dari akak..

someone said this to me :

hmmmmmmmmmmmm.........

Ada 10 minggu lagi nak ditempuh.
Doakan yang terbaik untuk aku ok.
Doakan penyakit 'mengada-ngada + manja terlebih' aku ni hilang.
hehe~~



Saturday, 3 August 2013

PERMOHONAN BIASISWA JPA : PROGRAM IJAZAH DALAM NEGARA (PIDN) SESI 2013/2014


Assalamualaikum.

Berminat untuk mendapatkan biasiswa JPA dibawah program PIDN?

Tak nak berhutang dengan PTPTN?

Nak dapat duit lebih banyak daripada penerima PTPTN setiap semester?




Adalah dimaklumkan bahawa permohonan biasiswa ini bagi mengikuti pengajian peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda di IPTA/IPTS dalam negara DIBUKA SEKARANG SEHINGGA 16 SEPTEMBER 2013 

Iklan tawaran biasiswa ini boleh didapati di akhbar BH, Utusan Malaysia, NST, Tamil Nesan, Nanyang Siang Pau, The Borneo Post Sarawak dan The Borneo Post Sabah pada hari Sabtu dan Ahad pertengahan bulan Ogos 2013 awal bulan September 2013

atau

Layari Portal Rasmi Pembangunan Modal Insan (eSILA) JPA di alamat

Syarat-syarat permohonan boleh didapati di Portal JPA di alamat www.jpa.gov.my semasa permohonan dibuka

Link permohonan : http://pidn.jpa.gov.my/epermohonan/index.php?program=PIDN



sumber : Portal Rasmi Pembangunan Modal Insan (eSILA) JPA
Latest update : 11 September 2013

Hadiah Buat Ibu & Abah


Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Dua daripada azam 2013 telah terlaksana.
Syukur yang tidak terhingga di atas rezeki yang diturunkan oleh Allah ini.
InsyaAllah jika dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki, Mei 2014 nanti dapat sarung jubah sekali lagi. :-)

Tamat sudah semester akhir.
Hanya tinggal practical training sahaja lagi sebelum dapat mem'bebaskan' diri dari belenggu Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) (Statistik).

Alhamdulillah.
Walaupun kali ni bukanlah menjadi pencapaian terbaik.
namun aku bersyukur.
Aku bersyukur kerana hajat & impian ibuku tercapai.

Aku bersyukur kerana Allah memberikan aku keputusan yang setimpal dengan usaha..
Sedikit usaha dan sumbanganku, sedikit juga markah yang aku terima.
Begitu juga sebaliknya.
Namun, aku tak menyesal. Malah teramat bersyukur kerana aku tidak mahu mendapat keputusan yang bukan hasil usaha ku.
Alhamdulillah Allah memperkenankan doaku.

Ini adalah hadiah buat Ibu dan Abah yang tak henti-henti mendoakan aku..

Terima kasih Ibu..
Terima kasih Abah..

Untuk Akak, Abang Joe, Izzah, Iffah dan Incik Ngkong,
Terima kasih di atas sokongan yang tak putus-putus. Dan kehadiran mereka sentiasa mewarnai kehidupan aku di Shah Alam.

Untuk pensyarah-pensyarahku,
Terima kasih di atas semua ilmu yang telah diberi.
Tiada apa yang dapat membalas jasa-jasa mereka.

Untuk kawan-kawanku,
Terima kasih atas bantuan & kerjasama yang diberikan.
Dan TAHNIAH buat kalian juga. =)


***Tak sabar rasanya nak konvo!!!!! ;D

Thursday, 1 August 2013

Si Tobi


Assalamualaikum semua!! Ramadhan semakin sampai ke penghujungnya. Ayuh!! gunakan peluang keemasan ini untuk merebut segala rahmat dan ganjaran sempena Ramadhan Al-Mubarak ini.

**************************

Masihkah anda ingat dengan kisah si Tobi yang pernah aku 'pinjam' dan bela sekejap tu??? Kalau tak ingat sila ke entry (INI).

Apa perkembangan Si Tobi ni sekarang???????

Taraaaa!!


Dah ayu dah dia!! hehe~~

Cuba tengok perbandingan dulu (kiri) dan kini (kanan) Si Tobi...


Perbezaan yang amat ketara!
Walaupun dah comel, tapi mata kiri Tobi masih tidak pulih sepenuhnya...
hmmmmmm.... Nak kena bawak pergi jumpa vet..
Sabar yer Tobi, lepas raya nanti kita gi...

Ok. Jom layan gambar-gamba Tobi yang lain.





Sekian sahaja kisah Si Tobi.....


Thursday, 25 July 2013

Top 3 Sedapnya.....................


Assalamualaikum!!
Ok.. hari ni nak list top 3 menu yang kalau boleh HARI-HARI aku nak makan!
yup HARI-HARI ataupun bahasa lainnya ialah SETIAP HARI.

p/s: Bertapa fanatiknya aku dengan makanan-makanan ni. hehe~

*******************************************************************************

(1) ASAM PEDAS

credit : maizanuar.fotopages.com

Semua asam pedas aku suka! tak kira lah asam pedas ikan, ayam or daging. semua aku balun. Tapi yang PALING suka ialah Asam Pedas Ikan Parang. Asam pedas ditambah dengan sawi jeruk asin. PERGH!! terangkat! 

Kalau minta ibu masakkan, aku ni 'demand' sikit.. Ibu kata banyak songeh! Untuk asam pedas ayam or ikan keli aku prefer guna daun limau purut.. Yang asam pedas ikan-ikan lain baru aku suka guna daun kesum...
Tapi bila guna daun limau purut, sangatlah tidak sedap sekiranya dicampurkan dengan sawi jeruk. so, kalau nak letak sawi jeruk, gunalah daun kesum.. nyum3x......

Aku tau masak asam pedas or tak? jawapannya ialah aku tau secara teori.. Tak pernah try masak lagi. Sebabnya ni kan lauk peberet aku.. aku takut tak jadi sama macam yang ibu buat.. Nanti membazir pulak kalau tak sedap kan.. hehehe~~ Ok.. tunggu dok rumah sendiri baru aku buat praktikalnya. peace. ('',)v


(2) TOM YAM

source : www.phuket101.net

Ok. ni makanan kedua peberet.. Tom yam!
Aku suka tom yam yang super duper extra spicy + extra sour + extra mushroom.
Kalau boleh nak letak semua jenis cendawan.. Ya Allah sedapnyaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

Tapi aku 'allergic' sikit ngan tom yam yang manis.. Rasa nak tergeliat tengkuk kalau terpaksa makan tom yam yang agak manis memandangkan aku memang tak suka benda manis....

Tom yam ni aku expert la nak masak... Tapi bila aku yang masak, suka tak pikir orang lain..buat ikut selera aku.. Yang tak tahan pedas jangan sesekali cuba makan tom yam aku.. kalau cirit birit, tanggung sendiri. hehehe~~ Yang pasti tomyam aku  super duper extra spicy + extra sour + extra mushroom.hehe~~ nak try?


(3) ASAM LAKSA

credit : 119cafe.blogspot.com

Walaupun aku anak jati johor, tapi dalam bab laksa aku pilih asam laksa... Disebabkan aku kurang gemar masakan berteraskan santan, jadi laksa johor + laksam kurang menjadi pilihan hati ni.. hehehe~~

Aku sangat suka makan asam laksa. Lagi-lagi kalau dah panaskan banyak kali.. kuah dia dah pekat.. pergggghhhhhh!! memang makan tak toleh kiri kanan! Aku prefer asam laksa yang aku or ibu sediakan sendiri.. sebab aku suka pedas.. Oleh itu, aku akan terus campurkan cili api yang dikisar ke dalam kuah laksa. memang terangkat!!

Nasib baik lah asam laksa ni sangat mudah disediakan. kalau ibu aku tak nak masakkan pun, tak adalah sampai ketahap kempunan.. hehe~~ Tapi macam tomyam jugak, kalau aku yang masak standby tisu nak lap air mata and hingus... Super duper extra spicy + extra sour!

*******************************************************************************

Ok.. sekian sahaja top 3 menu yang menjadi kegemaran aku... Ada lagi..tapi top 3 je la dulu.. Ibu selalu bebel kat aku bila aku asyik mintak and nak masak menu-menu atas ni.. Ibu kata, tak kan nak masak untuk suami lauk and makanan ni hari-hari????!!!!! Aku gelak je la... hahahahahahha~~~~~~ nyum3x...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting