Sunday, 22 September 2013

New Life as an INTERN


Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Hai uooolllllzzz! (bajet diva tetiba..)
Lamanya tak merepek dan merapu kat blog ni..
Busy la kekononnya..
Almaklumlah.. Dah masuk dunia pekerjaan katanya.. aha!

Alhamdulillah. perjuangan mengejar segulung Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) (Statistik) sudah sampai ke fasa terakhir.
Semester 7 : Latihan Industri (LI) @ Internship..

So far dah 2 minggu berlalu.. Bergelar seorang intern..
aku buat LI di Merdeka Center for Opinion Research, Bandar Baru Bangi (BBB).
Kerja Isnin-Jumaat 9.00pagi hingga 5.30 petang.
Setakat ni memang best and puas hati keja kat sini.
Yerla kan.. kita guna 99% apa yang kita belajar dalam class.
ooohhh... I love Statistics soooo much!!!
Tak menyesal buat pilihan untuk LI kat sini, bila sentiasa bekerja dikelilingi data and statistics!!
Banyak juga ilmu baru yang aku belajar..
Yerlakan.. Selama ni belajar theory.. Tapi bila masuk ke dunia pekerjaan, tak semua theory tu mampu kita jalankan.
And sometimes, aku rasa selama ni hidup terikat dengan theory, padahal ada benda-benda simple yang boleh kita lakukan yang hasilnya lebih cepat tanpa perlu 'ikat' diri dengan fix procedures.. 
(membebel banyak pulak aku ni.... adeh...)

Ok. Cukup dah cerita pasal tempat kerja.
Ni cerita rumah pulak.
Sebelum ni, aku dah berkira-kira untuk berulang dari Port Klang ke BBB setiap hari..
Sebab aku rasa tak jauh mana pun..
Perjalanan mengambil masa dalam 40-45 minit...
Pagi and petang tak jam mana pun..
Kiranya kalau jam pun paling lama pun perjalanan ialah 1 jam.. 
Duit minyak pergi n balik dalam RM10...
So kalau seminggu duit minyak ialah RM50.
Kira Okay la kan... tahap mampu lagi la..
Tapi malangnya Ibu tak bagi aku berulang...
Ibu risau aku drive jauh-jauh setiap hari..huhuhuhu~~
Jadinya terpaksalah aku dok menyewa...

Sebab dok menyewa ni lah, aku rasakan dunia aku tak best hari-hari..
homesick je kejanya...
Hari-hari kalau boleh nak cari alasan balik Klang..
Tetinggal buku la... Rumah blackout la... macam-macam la alasan aku.. hehe~~
Bila pikir-pikir balik memang membazir je duit sewa rumah tu.. 
yerlakan seminggu berapa malam je la yang aku tidur rumah sewa..
Rasanya setakat ni paling banyak pun 3 malam je dalam seminggu aku tidur rumah sewa..
Rugi kan??Kan??Kan??

Walaupun bilik yang aku sewa ni tersangat ok (fully furnished+wifi+aircond)

tetap gak rindu bilik and katil ni

huhuhuhuhu~~~

hmmmmmmmmmmmm....
Apa kes la aku jadi macam ni erk??
Tula... Dulu memang dah bese berjauhan dengan keluarga.. Tapi....
Bila tetiba dapat dok rumah, berulang setiap hari pergi U, balik makanan dah tersedia, baju ada yang tolong basuhkan n so on.. MEMANG MENGADA-NGADA la jadinya!!!
tu yang tak mau dok jauh dari akak..

someone said this to me :

hmmmmmmmmmmmm.........

Ada 10 minggu lagi nak ditempuh.
Doakan yang terbaik untuk aku ok.
Doakan penyakit 'mengada-ngada + manja terlebih' aku ni hilang.
hehe~~



7 comments:

Anonymous said...

bru perasan wishlist awk yg part Asus Fonepad tu dh bertanda (/)

Jiha Mahmud on 27 September 2013 at 16:43 said...

@Anonymous ahaha~ new kitten je x dpt agy.. ad org nk bg x? :P

n on 29 September 2014 at 00:33 said...

Hai sis...saya nak tanya...bilik yg sis sewa ni area mana... And sewa berapa?

Jiha Mahmud on 29 September 2014 at 21:56 said...

@n bilik sewa ni kat jalan reko. Taman apa ntah.. lupa... hehe sewa 200/bulan... :)

n on 29 September 2014 at 23:58 said...

Thanks sis.. Actually saya baru mohon intern kat merdeka center..tu yg saja2 ushar bilik... tp xtahu lagi company tu terima x.. Ok x sis intern kat situ??

Nur Dayah on 15 April 2017 at 13:58 said...

hai nak tanya awak buat intern kat situ dapat elaun x?

Jiha Mahmud on 26 April 2017 at 09:55 said...

@Nur Dayah
Dapat. RM500/month

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting