Friday, 12 August 2011

Char Kuey Teow!!!!


Untuk menu berbuka puasa pada petang ini aku nak masak Char Kuey Teaw.

yummie..yummie...
Makan panas-panas....Sedapnye!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(terus keluar lagu Rock dr perut aku bile teringat Char Kuey Teaw)

Dulu aku SUKA GILA dengan Char Kuey Teaw pakcik Uptown UiTM Perak.
Sedap wooooooo~~
dah la sedap, Murah plak tuh.
1 Pinggan = RM2.50
Kalau tyme duit dh hampir habis ditarah, Char Kuey Teaw ni la pilihan paling efisien.
MURAH DAN SEDAP!
hehehhe~~
Tapi masuk sem 5, bila uptown dah tukar tender..Pak Cik Char Kuey Teaw tu dah tak ade dah...
Sob3x....

Lepas dah kempunan dengan Char Kuey Teaw Pakcik Uptown tu,
terus aku BERTEKAD nak belaja masak Char Kuey Teaw!
hehehe~~

Ingatkan susah sangat...
Senang Rupenya..............

Nak tau??
Meh aku ajar meh...
Ada DUA pilihan untuk masak Char Kuey Teaw ni..

Pilihan pertama :

Dapatkan saja perencah ready-made Char Kuey Teaw yang ada melambak kat kedai tu.
Lepas tu ikut je arahan belakang Kotak/Botol/Pek.
Senangkan??
hehehhe~~~


(ini abang ipar & akak aku 'import' dari Penang suh aku try.. OOUUUCHH.. sarden Josh pown sebok nak interprem. hehehe)

Pilihan Kedua :

Haaaa.. Yang ini kene 'tradisional' sikit la...
Tak berapa cepat & mudah..
hehehe~~

Tapi yang bestya korang buatlah ikut Citarasa korang sendiri...
Nak lebih pedas ke, masin ke, nak letak telur 20 biji ke..
Sukati koranglah..
Korang yang masak, korang yang makan..hehehhe~~~~

Bahan-bahan untuk perencah:
Cili kering & bawang putih (kisar), Sos Tiram, Sos Tomato, dan Kicap. 

p/s : Aku memang ANTI dengan 'Pak-Aji- No-Naik-Moto' tu.. kalau korang memang bespren dengan 'Pak-Aji- No-Naik-Moto', boleyh le letak....

Cara-cara :
1) Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. (Cili kering & bawang putih)
(ala macam nak buat mee goreng ler....)

2) Masukkan sos tiram, sos tomato, dan kicap masin secukup rasa..  
( Kemasinan Char Kuey Teaw ni bergantung pada kicap..Dah tak payah nak tambah-tambah garam lagi..)

3) Masukkan lah Udang ke kerang ke.. sayur ke...
(apa-apa je la yang korang nak)


4) Masukkan air....
(agak-agak ler.... Korang bukannya nak buat Kuey Teaw sup..)


5) Masukkan Kuey Teaw....
(Lepastu kacau le bagi rata.....)

6) Pecahkan telur ke dalam kuali... 
(jangan kacau-kacau sangat!! sikit-sikit suda.. pastu tutuplah api........)

Selesai sudah......
Sorry la yer.. aku memang tak pandai bab-bab nak bagi accurate 'volume' nya..
Yerlakan... Tekak and selera manusia ni lain-lain..
so, petua aku : Ikutlah sesedap rasa korang.. Suka pedas lebihkan cili kisar.. Suka masin, lebihkan kicap...

Senangkan???
hehehe~~~


p/s : Ada yang mengalami masalah bila masak menggunakan Kuey Teaw (sampai ke tahap fobia), Kuey Teaw tu bergumpal @ berketul.. Tak terurai cantik.... Ha.. jangan risau, itu merupakan tanda-tanda yang korang TERKURANG MINYAK MASAK dalam masakan tu.. 

Ceh..baca entry ni..
mesti korang rasa aku ni bajet terror bebeno memasak kan??
hahahhaa~~

Jujurnya, makanan yang aku reti masak boleh dikira dengan jari kaki and tangan lagi...
Tapi benda yang aku suka makan, memang boleh dikatakan aku 'expert' la...
(sebab kalau aku suka, aku nak makan benda tu selalu..susah nak jemu. Nak harapkan ibu aku tolong masakkan je, mana boleh.. sekali dua boleh r ibu aku layankan... kalau dah selalu sangat ibu aku pun tak nak. jemu.)

Kalau yang aku tak suka seperti KARI????
hmmmmmm... jangan harap le aku reti...
(tunggu dapat hidayah baru aku belajar....)
hehehehe~~~~~~~~

sekian...

p/s : aku tujukan entry ni khas untuk my BFF Nurul Aishah Rahman. Cha, ko mesti TRY! hahahhaha~~ 


3 comments:

Meen said...

Aq rindu gila nk mkn Tomyam berapi kaw. bl nk mskn utk aq lg? ngeh3~

P@Nd@_LoVeR on 13 August 2011 at 22:10 said...

meh dtg bp meh rye ni..
ko ckp je bpe kilo cili padi yg ko nk ak letak..
Bkn stkt tom yam berapi aku bg,
Tom yam bom atom sekali ak buatkan..hehehhe~~

MissQMT337 said...

ni mkanan kesukaan saya selain dari laksa(penang).. char kueytew ni kena dimasak dengn api yg kuat dan masak kena cepat, dlm 3 min je, siap (1 pinggan la)... terliur bila teringat time2 posa ni

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting