Tuesday, 5 July 2011

Untuk kiter-kiter aje...


Assalamualaikum..
Dah nak dekat2 bulan ramadhan ni,
kena practice lah untuk menulis benda-benda yang kurang tahap mengarutnya...
hehehe~~

so, today nak kongsi petua dengan korang...
Bukan petua nak hilangkan jerawat di muka or cagu di kaki okay!
tapi ni untuk kiter-kiter aje taw..
hehehhe~~~

lately, ramai juniors yang menyapa n tanya aku di ym n fb
soalan yang sangat-sangat tak reti aku nak menjawabnya..
huhuhu~~

antara soalannya ialah :

"Akak, macamana nak score final?"

"Akak, account n eco ni susahlah.macamana akak buat?"

"Kak Ehda, probability susah la.."

"Macamana nak faham calculus?"

"Macamana akak study?"

"Akak selalu study kat library ke?"

Adeh....
adik-adikku sekalian
akak korang memang tak reti nak jawab soalan-soalan cenggini...

but, kali ni i'll try my best nk jwb k...

Ok first of all,

Aku bukan 'budak library' n aku juga bukan 'minah buku'..

aku tak ada jadual untuk belaja...
(aku rasa aku nak study, aku study.. rasa nak tdo, aku tdo... rasa nak online sampai pengsan, aku online.. heheh~~)

aku study dalam bilik...

aku study sambil online... Kadang-kadang sambil tengok movie. (yang penting depan lappy yang menyala)

aku study sebelah katil bagi memudahkan aku tidur bila rasa ngantuk.

aku tak ada group for study group..


yang ada hanyalah:


Fokus dalam class.

Tak Paham tanya sampai paham. Tak payah malu. Tak payah segan. Kalau korang takut korang kena gelak dek kawan-kawan sebab kelambatan korang pikap
korang wat donno (don't know) je...
eleyh.. kawan-kawan korang tu dok gelak, macam le paham sangat, macam la kalo quiz or test score full marks.
so tak payah layan 'suara-suara sumbang' yang berbunyi tatkala korang menuntut explaination daripada lecturer...
tak pun, kalau masih malu jugak, rajin-rajinkanlah kaki pergi bilik lecturer time consultation hours. :)

Tanya kawan????
hmmmm...honestly aku 'kurang' sikit bab tanya kawan ni...
Bukan berlagak.... tapi adakalanya aku takut kawan ter'ajar' or terbagi 'fahaman yang salah...
Almaklumlah..sama-sama students kan.. lebih baik tanya lecturer terus...
Boleh kalau nak tanya kawan, tapi kena recheck balik..jangan terima bulat-bulat... mana la tau kawan kiter tu tersilap ke...

aku 'kureng' sikit kalau bab-bab nak study luar waktu class neyh unless kalau nak quiz, test or exam or nk siapkan projek n assignment.. baru le nampak aku pegang buku...
Pada aku, tyme luar kelas ni lah tyme untuk bersuke rie, berpesatuan and yang paling penting masa untuk tido + online...

tapi nak buat macam ni make sure segala-galanya dah 'settle' waktu class.. dah faham betol2 apa yang lecturer sampaikan...

dan,
aku mengamalkan beberapa petua :
  • Tidur awal, bangun awal. Aku tak suka 'stay up' sampai ke pagi... biasanya paling lewat pun aku akan tido pukul 11.00 malam... seboleh mungkin berjaga sebelum azan subuh. :) -ni tyme kat u le.. kalo kt rumah..hmmm..hampeh je nk bangun awal... hahaha~~

  • Amalkan untuk membaca Al-quran sekurang-kurangnya 100 Ayat dalam sehari.. nampak macam liat kan nak buat?? mcm banyak je 100 tuh... Yang senangnya nak dapat 100 ayat tu, korang baca surah Al-Fatihah + Yassin + surah 4 Qul.. kan dah dapat 100 ayat... mudahkan? :) Kalau tak dapat buat hari-hari pun, buat tyme hari-hari kuliah jadi la... supaya terang hati tu nak terima pelajaran... -Petua ni aku dapat dari seorang professor...

  • Korang mintalah ibu atau ayah korang, 'buatkan' air yassin ke n minta dyorang berdoa untuk korang n minum setiap pagi... Ada yang suka mintak 'air' dari pak-pak imam.. terpulang lah... Pada aku yang lebih baik n afdalnya, mintalah ayah n ibu korang yang 'buat' air tu.. tak payah jampi serapah... cukup dengan bacaan yassin+doa.. Sesungguhnya itu yang lebih baik. :) tapi jangan pulak korang dok minum air yassin sampai kembung tapi tak nak usaha. tak nak belaja!! dah salah konsep tu namanya!

  • Bagitahu parents setiap kali korang akan menjawab quiz or test or exam. Kalau kedekut kredit pown (macam aku) , at least maklumkan by sms.. supaya restu parents sentiasa mengiringi kita untuk jawab soalan.. :)

  • Jangan KEDEKUT dalam menimba ilmu! nak cari ilmu jangan berkira.. Kalau nak beli buku pown dok berkira macamana?? kalau korang boleh guna duit PTPTN tu untuk beli jeans beratus-ratus, pergi merayap ke hulu ke hilir, kenapa bila masuk bab beli buku, beli bahan-bahan untuk assignment je,tak boleh???? renung-renungkan... :)

  • Nazar. Setiap apa hajat kita, kita sertailah dengan nazar.. tak payah nak nazar yang berat-berat.. ikut kemampuan kita... Paling senang ialah puasa.. Kalau ada duit lebih, nak nazar sedekah pun boleh jugak.. tapi yang penting, bernazarlah ikut kemampuan...:)

  • Bantulah kawan-kawan anda yang memerlukan bantuan.. Jangan lah nak kedekut ilmu sangat.. jgn 'takut' kalau kawan-kawan yang korang aja tu akan dapat lebih baik dari korang waktu exam.. adat ler tu... rezeki masing-masing.... :)

  • Yang paling penting, Jaga hubungan dengan Allah, Ibu bapa, Guru-guru, Rakan-rakan, dan orang di sekeliling kita..:)
********************************

haa...
itu je lah yang aku buat
dari sejak aku melangkah masuk UiTM Perak dulu...

pada aku, setiap orang ada cara tersendiri untuk belajar...
Korang pergilah seribu bengkel tentang teknik2 belaja sekali pun,
kalau ianya 'tak kena' dengan cara korang, tak jadi jugak...

Try cari teknik korang yang tersendiri.. Sebab hanya korang yang kenal diri korang sendiri... :)


5 comments:

teyka said...

jiha!! cgt b'gune la.. thankz share (=
hahahaha

Anonymous said...

tq kak ehda ^_^

Meen said...

u da mmg brilliant la yang. tk yah study pn result gempaq.

fyra_93 said...

the ANC holder's secret!
congrates kak ehda n thanx for sharing.

P@Nd@_LoVeR on 6 July 2011 at 12:26 said...

teyka gedix!! hahahaha~

anonymous, welkem. ;)

meen,tpu ler tu.. kalo x study pown result leyh gempaq, kompem ak dh jd cm adiputra.. hahha~~

fyra_93, thanx n welkem ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting