Wednesday, 1 December 2010

500!!

500!!!!
apa yang 500 nye???

NOW, buku cerita hak milik aku sepenuhnya berjumlah 500 buah...

-RAK 1-

-RAK 2-

dari novel kanak-kanak sampailah novel cintan cintun....
dalam bahasa ibunda dan bahasa penjajah...
aku kumpul start aku pandai membaca (4 tahun) sampai lah sekarang....
so?

16 tahun = 500 buah buku
purata 1 tahun = 31 buah..

mmm... jumlah yang agak ckit....
belum melepasi target aku lagi... (purata 1 tahun >= 50buah)

untuk buku aku yang ke 500 ni,
aku sengaja beli satu novel yang aku sangat-sangat tertarik dengan tajuknya..
tara!!!!!!!!!!

-Panggil Aku NAJIHA-
(dapat agak kenapa aku tertarik dengan buku ni??? :D )

aku sangat-sangat berterima kasih dengan Ibu sebab sanggup spend duit untuk aku beli buku-buku ni..
setiap kali cuti sekolah or cuti sem, ibu terpaksa spend RM200-RM400 sebulan untuk aku beli novel.
(yerla... nak harapkan aku beli sendiri, mana ada duit...
setakat nak beli sebuah dua boleh la...
beli lebih-lebih nanti, ada yang aku tak makan kat Perak tu..hehe~~)

ibu aku memang tak kisah nak belikan buku-buku ni selagi aku ikut syarat-syarat dia..
apa syarat nya???
syarat yang sangat2 ketat n tiada kompromi...
huhu~~

setiapkali ujian n exam:
(1) sekolah rendah --> mesti dapat no 1-3.
(2) menengah rendah (form 1-3) --> 5A ke atas
(3) menengah atas (form 4-5) --> 6A ke atas
(4) UiTM --> GPA 3.5 and above

tak capai syarat-syarat ni, bajet buku dibekukan serta merta n buku-buku ni akan dilelong scara besar-besaran!
aku pernah la gak tak lepas syarat2 tu, n dengan rakusnya ibu aku telah menyerahkan beberapa buah novel kesayangan aku kepada abang aku yang Down's Syndrome untuk dijadikan "buku conteng"!!!blogger-emoticon.blogspot.com
sangat-sangat merana hidup aku waktu tu... tak boleh nak kata apa-apa..sebab itu kesilapan aku.....
and inilah ibu aku...
(insan yang sangat fames dengan kegarangan & keseriusannye...hehe~)

-PN.HJH RASHIDAH BINTI HUSIN-

Setiap yang dikata akan dikota!

tapi aku rasa bersyukur juga..
yerla, secara tak langsung, ia menjadi pendorong untuk aku belajar bersungguh-sungguh...
TERIMA KASIH IBU!

2 comments:

ekahpuzi on 3 December 2010 at 19:23 said...

ko boleh bukak pusat sumber beb..kagum ak:)

P@Nd@_LoVeR on 29 December 2010 at 19:18 said...

x mo r..
x untung..
nk bkak kdi sewe buku..hahaha~~~~~~~~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting