Friday, 19 April 2013

A'FAMOSA WATER THEME PARK


Assalamualaikum semua!!!
Hari ini nak cerita pasal 'percutian' sehari kami (Aku + Kawan-kawan) ke A'Famosa Water Theme Park Resort Melaka. 

Memandangkan ini adalah percutian PELAJAR, yang semua sedia maklum bajet tersangatlah terhad. Kami hanya merancang tapi tak sangka ianya menjadi kenyataan. Bajet kami hanyalah RM100 seorang termasuk duit minyak+tol+makan+enjoy.. Oleh itu, meh aku share jumlah perbelanjaan kami untuk satu hari ini :
_________________________________________________________________________________
PERBELANJAAN
Pengangkutan(VIVA)
Minyak kereta                : RM30 /kereta
Tol                                  : RM33.80 /kereta
Parking                           : RM 3.00 /kereta
**Sewa kereta                : RM80/sehari

JUMLAH   : RM 146.80

Keperluan (Untuk kegunaan 7 orang)
Sewa locker (besar)       : RM12.00
Sewa Tube x 2                : RM 20.00

JUMLAH   : RM 32.00

Perbelanjaan Perseorangan
Tiket water theme park  : RM36.00 (termasuk makan tengahari)/orang
Tiket Wayang                  : RM12.00/orang
Sarapan pagi                 : RM 5.00/orang

JUMLAH   : RM 53.00

**Kami hanya menyewa sebuah kereta (VIVA) sahaja
Perbelanjaan bagi pengangkutan dibahagi mengikut jumlah penumpang didalam kereta.
Harga tiket waterpark ialah untuk weekday sahaja.. Weekend harga lain ok.
_________________________________________________________________________________

Ok. balik pada cerita kitorang... 
Kami pergi dengan 2 buah kereta VIVA. Kereta aku sudah semestinya + kereta sewa. 








<<<<< Ini yang naik kereta sewa (Mama, Aida, Erni, Mok Long)







Ini pulak yang naik viva aku (Susue, Aku, Echa) >>>>>










Kami bertolak dari Shah Alam (Seksyen 7) lebih kurang pukul 8.00 pagi. Singgah di R&R Dengkil untuk sarapan. Memandangkan ini adalah PERCUTIAN BAJET, kami bawak bekal ok! Sandwich telur + Sandwich Sardin + Sosej.  Air je yang kami order..



<<<<< Tak payah nak malu-malu nak buat macam kami ni ok.. Semua orang faham yang kita ni BELAJO lagi..bukannya dah KOJE... hehe~

Destinasi masih jauh.. Tapi dah dok pung pang pung pang, pukul 9 lebih baru la kami sambung balik perjalanan....

kami sampai di A'Famosa Water Theme Park pukul 10 lebih... waterpark pun tak bukak lagi.. So, apa-apa hal pun bawa turun barang, beli ticket, tukar baju and so on cecah la gak sampai pukul 11 tu... Harga tiket waterpark ialah RM 36.00/orang TERMASUK LUNCH!!! Sangat berbaloi-baloi ok! 







^^^^^ Muka-muka keriangan tak sabar nak main air!! 

Lepas dah masuk, paham-paham je la... terjun!!!! Ada 4 game yang sesuai untuk golongan DEWASA.
1) Body slide 
2)Family Rafting 
3)Inner Tube 
4)High Speed (Yang ini aku sorang je yang tak main gara-gara phobia dengan kejadian kat Sunway Lagoon dulu)
Dah penat main benda alah ni semua, berendam lah kat kawasan ala-ala 'beach'... Dok tunggu ombak.... Selepas puas berendam, kami pun siap-siap mandi dan tukar baju and ready for FREE lunch!!Tapi kami tak letak high expectation la untuk lunch yang free tu.. 

Dulu kat sunway lagoon pun harap je order Nasi Goreng Ayam = RM10.00. WOW! bajet gempak! Sekali apa yang kami dapat ialah Nasi goreng cina+Daging burger Ayam! Nasi goreng AYAM la sangat... 

Sangat-sangat terkejut set lunch yang disediakan. Kami ada 4 pilihan
1) Nasi putih + Kari Ayam
2) Nasi putih + Ayam Kicap
3) Bubur Ayam
4) Nasi putih + Ayam halia
Setiap set termasuk 1 tin soft drink atau 1 botol air mineral..


^^^ Ini set yang aku pilih. Nasi putih + Kari ayam. MARVELLOUS!!!! ada 3 ketul ayam okay! Siriesly sangat-sangat sedap. Kari Ayam yang pekat + pedas!

Kawan-kawan aku yang lain pun sangat berpuas hati dengan set yang mereka pilih (Ayam halia + Ayam Kicap). So, kalau korang pergi sini tak payah risau pasal bajet makanan ok.. Tapi kalau ini tak menepati selera korang, korang boleh beli makanan lain yang dijual kat situ... Kami ni tolak batu + Kayu je.. Semua benda bedal.. hehehe~~

Dah kenyang, posing tyme!!!!!!!

1..2......3... Say Cheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeseeee!!










Akhirnya, pukul 5.00 petang, kami beredar dari sini..

Selamat tinggal A'Famosa Water Theme Park! Next time, panjang umur + Murah rezeki kami sampai lagi!! Such a great moment in here!!




 Ad-hoc idea memandangkan masih awal dan kereta sewa disewa untuk 1 hari, so kami terus plan nak ke Setia City Mall tengok wayang! Tengok cerita Oblivion. Memandangkan pukul 9 malam dah full house, so kami tengok pukul 9.20 malam... Itu pun dapat seat 4 dari depan! huhuhu~~

^^^^Sementara menunggu untuk tengok Oblivion @ GSC Setia City Mall

Lebih kurang pukul 11.30 malam, kami semua balik ke kolej/rumah.... Satu hari yang sangat-sangat-sangat menyeronokkan!! ;D


5 comments:

Hanis said...

Budget untuk sunway lagoon ada tk? Teringn nk ke sna.

ollie & onnie said...

gamba mandi2 xder? hehe

Jiha Mahmud on 2 July 2013 at 05:21 said...

@Hanis alamak.. dh tak ingat la... Tapi sunway mgkin akan lebih sikit la... tiket masuk untuk all park je dh RM60++

syazul rajion on 7 June 2015 at 15:53 said...

kalau untuk muslimah boleh pakai apa untuk masuk water theme park tu?

Jiha Mahmud on 5 November 2015 at 22:28 said...

@syazul rajion Maaf baru terperasan komen ni.. Dulu waktu kami pergi ni, pakaian bebas. tak ada syarat. Muslimah boleh je pakai t-shir lengan panjang + track suit + tudung.. Tapi sekarang saya tak pasti.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting