Saturday, 8 February 2014

Resepi Kerabu Epal Hijau Versi Ehda Mahmud


******************************************
Eh! gila post resepi pulak hari ni.
hahaha~~

Tak apa.. Ni namanya perkongsian ilmu.
Ilmu untuk mengenyangkan perut.
Kali ni resepi lauk paling senang...
Kalau orang yang takut dengan api pun boleh buat...
hehe~

Ni versi aku..
versi anak Cikgu Mahmud..

So... ikut suka hati aku nak letak apa ok!
Orang lain buat cara lain, tu dia punya versi..
sekali lagi, ni versi Ehda Mahmud.
haha~

******************************************


Bahan-bahan
  1. 4 biji epal hijau - grated/ hiris memanjang dengan kulit sekali
  2. 1 batang serai - dihiris halus
  3. 1 biji tomato (besar) - dipotong dadu
  4. 6 biji cili padi - dihiris
  5. 1 genggam udang kering - ditumbuk
  6. Jus limau nipis / perahan lemon (Secukup rasa)
  7. Sos Ikan (Secukup rasa)
  8. Gula (Secukup rasa)
Cara-caranya
  1. Gaulkan kesemuanya dalam satu bekas.
  2. Biarkan seketika dan masukkan ke dalam fridge. (Kalau tak nak masuk fridge pun boleh...)
  3. Hidangkan dan makan!!!! yeay!!

MARVELOUSSSSSS!!





p/s: Setiap kali aku belajar resepi baru, ibu akan cakap 
"Ok. Boleh tambah dalam senarai menu yang anak ibu reti masak. Senang nak jawab nanti bila ada orang datang meminang. Tak adalah suami adik nanti kena makan tom yam hari-hari." 
hahahahahaha~~~~~~

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting