Saturday, 8 February 2014

Baked Moist Chocolate Cake Recipe - for Dummies


************************************************************
oopss!!
macam kasar pulak bunyi nya tajuk tu kan.
Tapi siyes nak bagitahu, itulah hakikatnya..
sebab aku yang tak berapa nak rajin dan
memang sepanjang 23 tahun hidup 
TAK PERNAH buat kek pun dah berjaya membuatnya..
So, siapa yang seperti aku, yang agak-agak baru nak berjinak-jinak dengan oven, 
boleh try recipe ni...

Ini recipe NO 'AYAK-AYAK'.. NO BUTTER.. NO MIXER...

Bahan-bahan pun tak perlu pergi kedai bahan-bahan Bakeri.. 
Kedai Runcit Pak Mail, Kedai Rakyat 1 Malaysia ataupun Yong Fatt Mart pun ada jual..
Modal pun tak sampai RM10...

************************************************************



Bahan-bahan A:
  1. 100g serbuk koko
  2. 1 tin susu cair
  3. 250g susu pekat manis (bahasa mudahnya: setengah tin)
  4. 200g minyak sayuran (Nak guna minyak apa pun boleh.. Guna minyak masak cap TESCO pun tak pe)
Bahan-bahan B:
  1. 200g gula kastor (Kalau tak ada, gi blend gula biasa tu..bagi halus...)
  2. 150g tepung naik sendiri (Guna tepung gandum pun boleh..)
  3. 1/2 s.k. soda bikarbonat
  4. 1 s.k. baking powder
  5. 1/2 s.k. Ovellette (Tak letak pun tak apa... ni nak bagi texture cantik... berongga-rongga gitu...ahaks!)
  6. 4 biji telur gred A (Masukkan semua.. Putih & kuning...Pukul sampai berbuih....)
Cara-caranya....
  1. Masukkan bahan-bahan A dalam periuk. Masak diatas api perlahan dan kacau sehingga semua bahan sebati bersama (Tak perlu sampai mendidih..)
  2. Campurkan semua bahan-bahan B dalam satu bekas dan kacau sehingga sebati.. (Guna senduk or whisk je....)
  3. Campurkan bahan A dan bahan B dalam satu bekas dan kacau sehingga sebati. 
  4. Tuang ke dalam loyang/ bekas . (Jangan penuh-penuh... Maximum 3/4 bekas je..)
  5. Bakar pada suhu 170 darjah dalam masa lebih kurang 40-45 minit atau sehingga masak. (Nak kukus pun boleh...)

Pesanan Penaja :
  1. JANGAN gatal-gatal tangan nak buka pintu oven atau penutup periuk kukus dalam tempoh 20 min pertama... Nanti kek akan jatuh.... 
  2. Nak bagi lebih halus texture nya, tapis bancuhan guna penapis sebelum masuk loyang.... (Kalau malas, tak payah!! haha)
  3. Nak bagi gebu, rajin-rajin kan lah diri tu ayak tepung.. hehe (Kalau malas, tak payah!! haha)

SELAMAT MENCUBA!!


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JIHA's WORDS Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by web hosting